Gergo Zalanki (©Reuters)
Gergo Zalanki (©Reuters)

Zalankijev top u levoj ruci utihnuo, Janšikov proradio: Mađarska srušila crnogorske bedeme

Vreme čitanja: 2min | uto. 06.09.22. | 16:08

Aktuelni vaterpolo evropski prvak ušao u polufinale EP, Ajkule idu u razigravanje od petog do osmog mesta

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita) 

Digla se Mađarska iz pepela, zaboravila je kako je pre dva meseca “spalila” temelje svog hrama na Margit Sigetu i razočarala kao nikad ranije kada je dobila domaćinstvo velikog turnira, i u renoviranom, podmlađenom sastavu juriša ka odbrani trona. Evropski šampion mudro je odabrao selektora i kapitena. Žolt Varga ga je preporodio, Silard Janšik pokosio Crnu Goru i uveo u polufinale - 11:8.

Izabrane vesti

Mađarska nije čekala, posegao je Žolt Varga za najjačim oružjem - “aktivirao” je od starta Gerga Zalankija. Planirao je totalno uništenje crnogorskih bedama, želeo je da ih sravni i Ajkulama izbije i samu pomisao da mogu šampionu zagorčati život. Teška artiljerija je postavljena na nezgodnoj strani, ali je top u levoj ruci Pro Rekovog superstara utihnuo. 

Provocirali su Crnogorci levorukog Gerga Zalankija, videli su da sa broda ne bi pogodio okean. Prepustili su se svesnom riziku i bili na dobitku. Najveća zvezda Mađarske se ispucavala - samo u prvom kvartalu četiri puta je Zalanki potegao i sve promašio - ali to nije poljuljalo branioca krune, brzo je reagovao Žolt Varga i promenio plan. 

Nije Zalanki jedino oružje evropskog prvaka, ima ih sijaset. Danijel Anđal i Akoš Konarik su nakon pogotka Tonija Nemeta, koji je priznat posle konsultacije sa video-tehnologijom, nemilosrdno tresli pomoćne stative što drže mreže. Dejan Lazović je šuteve ispratio pogledom. Stiskala je Mađarska u odbrani, bila pokretljiva, ali i previše agresivna. Skrivila je dva peterca, Bogdan Đurđić je u oba navrata varao Somu Vogela

Realizovani peterci su zapalili fitilj, a gol Miroslava Perkovića, centra novobeogradskog kluba, izazvao erupciju oduševljenja na klupi Crne Gore. I još važnije - anestezirao Mađare. Počeli su da sumnjaju, iako su i dalje imali gol prenosti. Kada se prvaku Starog kontinenta drmao presto, kada je opstanak na istom doveden u pitanje, ukazao se neočekivani saveznik. Prečka je čuvala Mađarsku i sputavala Ajkule. 

Kada je svima ruka drhtala, nije novom kapitenu Silardu Janšiku. Uplivavanjem, a potom i strelom, trasirao je Mađarima put do polufinala Evropskog prvenstva. Srušio je crnogorske bedeme, napravio od njih ruševine. Kasnije su i Gergo Zalanki i Kristijan Peter Manherc bili precizni, ali status nacionalnog heroj u Budimpešti i širom ravnice danas ima - Silard Janšik

Da ništa nije slučajnost, da je ovo njegov dan, potvrdio je prelepim lobom. A, začinio petim golom i pečatirao trijumf nad Crnom Gorom.

ČETVRTFINALE EVROPSKOG PRVENSTVA ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

Mađarska - Crna Gora 11:8

16.30: (1.10) Italija (13.0) Francuska (9.00)

19.00: (1.30) Španija (8.00) Grčka (5.10)

20.30: (1.10) Hrvatska (13.0) Gruzija (9.00)

RAZIGRAVANJE OD 9. DO 12. MESTA NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

Rumunija - Izrael 8:8, posle peteraca 11:10

Holandija - Srbija 6:6, posle peteraca 11:12

RAZIGRAVANJE OD 13. DO 16. MESTA NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA VATERPOLISTE U SPLITU:

Utorak

Slovačka - Slovenija 11:5

Nemačka - Malta 14:11


tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Crne Gorevaterpolo reprezentacija MađarskeKristijan ManhercGergo ZalankiSilard JanšikŽolt VargaVladimir GojkovićMiroslav PerkovićKanstantsin Averka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara